BİNAMIZIN TARİHÇESİ

1878 yılında Tabiyi Devleti Aliyeden (Osmanlı Devleti) olma Simyadi oğlu Haralambo o zamandaki Halk sokağında bulunan bu binayı satın almıştır. Tamamı 329.79 m2 olan bu yerin binamızın arka kısmına isabet eden ve o zamanki adı Zemen sokak olan şimdiki adı Saman sokağa isabet eden kısmına Malik Haralambo tarafından mağaza inşaa edilmiştir. Nisan 1903 yılında Haralambo’ya ait olan bu yerin ve binamıza isabet eden 230.50 m2 lik kısmı 2. Kolordu tarafından Hazene-i Celilei Maliye adına kaydedilerek 2. Kolordu Levazım dairesi olarak kullanılmaya bırakılmıştır. Arka kısmına isabet eden ve mağaza olarak kullanılan 99.25 m2 kısmı tapudan ayrılarak Avrethisar mubadillerinden Komiser muavini Mümin bey ile biraderleri Hüseyin Hüsnü Paşa ve Emin Mithat beyler ile hemşireleri Ayşe ve Gülşah hanımların memleketlerinden terk ettiği emlaktan ve tapu kıymetinden 250 TL.sı kıymetle satılmıştır. Eylül 1935 yılında iştirakçileri tüm hisselerini Komiser Mümin beye satış yapmışlardır.

10 Mart 1932 yılında Milli Savunma Bakanlığına hazine tarafından tahsis edilmiş ve bakanlık da binayı 2. Kolordu sarf mülk Ecza-i tıbbiye deposu olarak kullanmaya başlamış, 20 Ocak 1951 yılında tahsis kaldırılarak kullanım sona ermiştir.

20 Ocak 1951 yılında malik Hazine tarafından 2400 TL. bedel ile bugünkü maliki Balıkesir Özel İdare Müdürlüğü satın almıştır.

25 Aralık 1933 tarihinde Sayın Ali Hikmet Paşa himayesinde kurulan Yoksulları Koruma ve Gözetme Cemiyeti 01.10.1950 tarihinden itibaren binayı talebe yurdu olarak kullanmaya başlamıştır.

Dernek kayıtlarından elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda 1988 yılında binada büyük bir tadilat yaparak bu günlere gelmesini sağlamışlardır. Adı geçen dernek 1998 yılında binayı terk etmişlerdir.

Sayın Vali Utku Acun beyin girişimleri ile bina Balıkesir İl Daimi Encümeninin 23.01.2002 tarih ve 71 sayılı kararı ile Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneğimize (BASAF) Fotoğraf Müzesi ve Gösteri Merkezi binası olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir.

BALIKESİR ULUSAL FOTOĞRAF MÜZESİ

Dumlupınar Mahallesi Ulus Sokak No.:5

Karesi/Balıkesir

Müze hakkında herhangi bir sorunuz varsa lütfen bize ulaşın. Halkı bilgilendirmek için buradayız.

Telefon numaramız:  0 266 249 11 49

e-mail : basaf1999@gmail.com

Saatler:

Salı-Çarşamba-Perşembe-Cumartesi  13:30 - 18:00

• Facebook - Siyah Çember
  • Heyecan - Siyah Çember
  • Instagram - Siyah Çember

Tarihi önem taşıyan fotoğraf makineleri, kameralar, fotoğraflar ve yardımcı malzemeler (aksesuarlar) arıyoruz.

Eski bir kameranız varsa lütfen bizi arayın. Sayısız ziyaretçiler tarafından takdir edileceksiniz.

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi  Tasarım: Bahar Özmen